Κλινικος Ωτοβελονισμος - Ωτοθεραπεια

Τι είναι η Ωτοθεραπεία;
Ωτοθεραπεία είναι η εξέταση, ανίχνευση και διέγερση συγκεκριμένων σημείων του πτερυγίου του αυτιού (ώτος) για τη διάγνωση και θεραπεία παθήσεων σε άλλα σημεία του σώματος. Η διέγερση των σημείων αυτών συνήθως γίνεται με βελόνες (ωτοβελονισμός), αλλά μπορεί επίσης να γίνει και με σπορίδια βακάριας, με ηλεκτρικό ρεύμα, με μαγνητάκια ή με laser.
Ο Ιατρικός Ωτοβελονισμός-Ωτοδιάγνωση-Ωτοθεραπεία δεν είναι απλώς συμπτωματική θεραπεία.
Στην πραγματικότητα, δεν εξαλείφει απλώς το σύμπτωμα, αλλά ακριβώς επειδή δρα στους αλλοιωμένους μηχανισμούς του οργανισμού, καθορίζει, στα πεδία που του ανήκουν, μια αυθεντική θεραπευτική δράση.
Μπορεί να αποτελέσει αυτόνομη θεραπεία βελονισμού ή να συνδυαστεί με τον σωματοβελονισμό. Μετά τη λήψη του ιστορικού και την κλινική εξέταση επιλέγονται ειδικά σημεία στο αυτί ανάλογα με την πάθηση που επιθυμούμε να θεραπεύσουμε. Σύμφωνα με τη θεωρία του ωτοβελονισμού κάθε όργανο του σώματος αντιπροσωπεύεται από ένα σημείο στο αυτί, και μάλιστα με την μορφή ενός ανεστραμμένου εμβρύου (το κεφάλι του οποίου, αντιστοιχεί στη περιοχή του λοβού). Ενεργοποιώντας αυτά τα σημεία του αυτιού θεραπεύουμε παθήσεις συγκεκριμένων οργάνων ή και όλου του σώματος.
Ποια είναι η διαδικασία του Ωτοβελονισμού;
Μετά τη λήψη ιστορικού και την κλινική εξέταση του ασθενούς, ο ωτοθεραπευτής προχωράει στην επισκόπηση του αυτιού τού ασθενούς αναζητώντας σημάδια, σπίλους, ευρυαγγείες κλπ. Στη συνέχεια προβαίνει στην ηλεκτρική ανίχνευση του αυτιού αναζητώντας συγκεκριμένα σημεία βελονισμού, τα οποία σημαδεύει. Τέλος, ανιχνεύει μηχανικά επώδυνα σημεία στο αυτί, με τη βοήθεια ανιχνευτή (palpeur) ο οποίος ασκεί συγκεκριμένη πίεση.
Μετά τον εντοπισμό των σημείων του αυτιού που πρόκειται να βελονιστούν, ακολουθεί ο βελονισμός τους, ο οποίος γίνεται με πολύ λεπτές βελόνες, που παραμένουν στα σημεία από λίγα λεπτά μέχρι και μισή ώρα περίπου. Σε κάποιες από αυτές τις βελόνες είναι δυνατό να εφαρμοστεί και ηλεκτρικός ερεθισμός με κατάλληλο μηχάνημα.
Μετά την αφαίρεση αυτών των βελόνων ακολουθεί ο βελόνισμός με τις λεγόμενες ημιμόνιμες βελόνες. Αυτές είναι πολύ μικρές βελονίτσες (μήκους 0,3 – 1,5mm) οι οποίες τοποθετούνται στα ίδια βελονιστικά σημεία και κολλούν στο αυτί με τη βοήθεια ενός μικρού στρογγυλού αυτοκόλλητου στο χρώμα του δέρματος. Εκεί μπορούν να παραμένουν για κάποιες εβδομάδες. Οι ημιμόνιμες βελόνες μπορούν να τοποθετηθούν και αμέσως μετά την ανίχνευση των σημείων.
Είναι επώδυνη διαδικασία;
Η πλειονότητα των ασθενών αναγνωρίζουν ότι ο ωτοβελονισμός είναι μια γενικά ανώδυνη θεραπεία με πολύ καλά αποτελέσματα. Μικρός πόνος προκαλείται σχεδόν αποκλειστικά κατά την ανίχνευση και τον βελονισμό των επώδυνων (νευροαντανακλαστικών) σημείων, τα οποία αποτελούν περίπου το 1/10 των σημείων που βελονίζονται σε έναν ασθενή. Ο πόνος που παράγεται σ’αυτά τα λιγοστά σημεία είναι γενικά πολύ καλά ανεκτός και συνήθως εξαφανίζεται αμέσως μετά την τοποθέτηση της ημιμόνιμης βελόνας. Σπανιότερα μπορεί να διαρκέσει έως 12 ώρες.
Σε ποιες παθήσεις χρησιμοποιείται ο Ωτοβελονισμός;
Καταρχήν ο ωτοβελονισμός είναι μια γρήγορη, οικονομική και πολύ αποτελεσματική μέθοδος ελέγχου του πόνου, η οποία δεν αλληλεπιδρά αρνητικά με άλλες θεραπείες και μπορεί να έχει μόνο θετική αθροιστική αναλγητική δράση. Επίσης είναι σημαντική η συνεισφορά του στην απεξάρτηση από διάφορες έξεις όπως είναι το κάπνισμα, το αλκοόλ και το φαγητό.Ακόμη, ο ωτοβελονισμός μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχολογική κατάσταση του ατόμου με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται στις ψυχικές παθήσεις όπως είναι η αγχώδης διαταραχή, οι κρίσεις πανικού, η κατάθλιψη κλπ. είτε ως μονοθεραπεία είτε συνηθέστερα επικουρικά. Για τον ίδιο λόγο σημαντική είναι και η συνεισφορά του στη θεραπεία παθήσεων που επηρεάζονται από την ψυχική σφαίρα, όπως είναι η σπαστική κολίτιδα, η ινομυαλγία, αλλεργικές καταστάσεις (π.χ. άσθμα, κνίδωση), εμμηνορυσιακές διαταραχές, κεφαλαλγίες κλπ.
Ο βελονισμός Auriculus ως φυσικό φάρμακο
Σε αντίθεση με τη φαρμακολογική θεραπευτική προσέγγιση που περιλαμβάνει την πρόσληψη χημικών ξένων προς το σώμα μας και μη απαλλαγμένων από παρενέργειες, ο ωτοβελονισμός διεγείρει τους φυσικούς μηχανισμούς αυτοθεραπείας του σώματος.
Πότε πρέπει να υποβληθείτε σε θεραπεία με Ωροθεραπευτικό Βελονισμό (Auriculotherapy);
Η επιστημονική ανάγνωση και η κλινική εμπειρία επιβεβαιώνουν ότι ο Auriculus Acupuncture αντιπροσωπεύει μια θεραπευτική μέθοδο ικανή να παρεμβαίνει, γρήγορα και με μεγάλη αποτελεσματικότητα, σε πολλές παθολογίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό, σε άλλες μεγάλη βοήθεια.
Οι κύριες ενδείξεις του Ωτοβελονισμού αντιπροσωπεύονται από:
Θεραπείες πόνου
Επώδυνες μυοσκελετικές οξείες και χρόνιες ρευματικές παθολογίες (Ισχαλγία, οσφυαλγία, τραχηλοβραχιαλγία, επώδυνος ώμος, επικονδυλίτιδα, μετατραυματικός πόνος, σύνδρομο ινομυαλγίας, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, μεσοπλεύρια νευραλγία …).
Cafalee και Cranio-Gold-Facial Pain (Cafalee, ημικρανία και ένταση; Προσώπου, τρίδυμο και άτυπη νευραλγία; Glossodynia …).
Αναισθησιολογία
(Χειρουργική αναλγησία, Χειρουργικός και μετεγχειρητικός πόνος).
Ανακουφιστική Ιατρική
Στρες ψυχοσυναισθηματικές διαταραχές και διαταραχές ύπνου. Άγχος και συναφείς παθολογίες. Αγχώδης σωματοποίηση;
ΔΑΠ; Αυπνία; Βελτιστοποίηση απόκρισης στο στρες.
Παχυσαρκία και διατροφικές διαταραχές – εθισμός σε ουσίες
Μέθοδος DIMANAT® Φυσική απώλεια βάρους: Φυσική θεραπεία παχυσαρκίας.
Βελτίωση της συμμόρφωσης με τον Διαιτητικό Περιορισμό. Έλεγχος της συναισθηματικής πείνας και της καταναγκαστικής πρόσληψης τροφής (BE).
Ολοκληρωμένη θεραπεία DCA. Κάπνισμα και διακοπή ναρκωτικών.
Νευρολογία
Ζάλη; Τικ και τρέμουλο. Μεθερπητική νευραλγία; Ψυχρή παράλυση προσώπου; Θεραπεία υποστήριξης για τεχνικές αποκατάστασης στα επακόλουθα αγγειακών ατυχημάτων.
Γαστρεντερολογία
Ναυτία και έμετος, Ευερέθιστο κόλον (Λειτουργική κολίτιδα). Sine materia δυσπεπτικό σύνδρομο
Χρόνια δυσκοιλιότητα; Λιθίαση της χοληφόρου οδού; Αιμορροϊδικός πόνος; Αδύναμος λόξυγκας.
Μαιευτική και Γυναικολογία
Αμηνόρροια και δυσμηνόρροια (επώδυνη έμμηνος ρύση).
Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο; Εμμηνοπαυσιακό σύνδρομο; υπερέμεση της κύησης (ναυτία και έμετος κατά την εγκυμοσύνη). Αναλγησία κατά τον τοκετό και μετά τον τοκετό.
Υπογαλεάση; Σε όλες εκείνες τις διαταραχές που υπάρχουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και για τις οποίες δεν ενδείκνυται η λήψη φαρμάκων.
Καρδιολογία και Πνευμονολογία
Λειτουργικές αρρυθμίες, φαινόμενο Raynaud. Οριακή υπέρταση; Νεανικό άσθμα, υποτροπιάζουσες αναπνευστικές λειτουργικές διαταραχές.
Ωτορινολαρυγγολόγος και οδοντοστοματολόγος
Ρινοκολπίτιδα; Υποτροπιάζοντα φλεγμονώδη επεισόδια ΩΡΛ. Εμβοές (ενδείξεις που επικυρώνονται). Σύνδρομο κροταφικής άρθρωσης της κάτω γνάθου; Οδοντιατρική αναισθησιολογία και θεραπεία πόνου. Πρόληψη Gag-Reflex.
Ουρολογία και Ανδρολογία
Σύνδρομο επώδυνης κύστης (διάμεση κύστη). Κυστίτιδα; Πόνος νεφρικού κολικού; Νυχτερινή ενούρηση; Λειτουργική ανικανότητα.
Οφθαλμολογία
Χρόνια επιπεφυκίτιδα sine materia; Ορισμένες μορφές οφθαλμικής εκφυλιστικής παθολογίας (οι ενδείξεις επικυρώνονται).
Διάφορα
Βελτίωση της απόδοσης (εξετάσεις, αθλητικοί αγώνες…).
Επαναπρογραμματισμός στάσης.
Ποια είναι η προέλευση της Ωτοθεραπείας;
Ο βελονισμός είναι παγκοσμίως μια από τις αρχαιότερες θεραπευτικές τεχνικές, που έχει τις ρίζες του στην αρχαία Κίνα. Μερικά από τα αρχαιότερα κείμενα της Κινέζικής Ιατρικής αναφέρουν βελονιστικά σημεία και τεχνικές μάλαξης ειδικά για το αυτί. Για την αντιμετώπιση οφθαλμολογικών προβλημάτων στα αρχαία χρόνια ενίοτε συνταγογραφούνταν χρυσά ή ασημένια σκουλαρίκια, για τη συνεχή θεραπευτική διέγερση σημείων του αυτιού. Η πρακτική αυτή εφαρμόζεται ακόμη σε διάφορες περιοχές ανά την υφήλιο, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρώπης. Οι Αρχαίοι Έλληνες και Αιγύπτιοι πίστευαν ότι η διέγερση του αυτιού μπορούσε να επηρεάσει την υγεία του ατόμου. Στην Ευρώπη του Μεσαίωνα διενεργούσαν χειρουργικές επεμβάσεις σε συγκεκριμένες περιοχές του αυτιού για να θεραπεύσουν την ισχιαλγία.
Στη σύγχρονη εποχή, η ωτοθεραπεία προωθήθηκε από τον Paul Nogier στη Γαλλία του 1950. Μετά από πειράματα ο Nogier σχεδίασε έναν χάρτη σημείων του αυτιού, που αντιπροσωπεύουν τα διάφορα όργανα και λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Πίστευε ότι στο πτερύγιο του αυτιού, που ομοιάζει σχηματικά προς ένα ανθρώπινο έμβρυο, αντιπροσωπεύονται τα διάφορα μέρη του σώματος, με το λοβό του αυτιού να αντιπροσωπεύει το κεφάλι. Ο Nogier θεωρούσε ότι διεγείροντας κάποια σημεία στο αυτί, τα αντίστοιχα όργανα του σώματος επηρεάζονταν δεχόμενα νευρικές ώσεις. Επίσης θεωρούσε ότι μετρώντας την ηλεκτρική αντίσταση στο δέρμα του αυτιού, θα μπορούσαν να εντοπιστούν προβλήματα στα εσωτερικά όργανα και έτσι η ωτοθεραπεία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση ασθενειών. Τόσο ο Nogier όσο και οι διάδοχοί του ωτοθεραπευτές σε Ευρώπη και Αμερική διεξήγαν επιστημονικά πειράματα και μελέτες στον ωτοβελονισμό, που κατέληξαν σε σημαντικά και απρόσμενα αποτελέσματα τόσο στη θεραπεία όσο και στη διάγνωση των διαφόρων παθολογιών.
Τα τελευταία χρόνια ο ωτοβελονισμός είναι από τα πιο διαδεδομένα μικροσυστήματα και χρησιμοποιείται με απόλυτη ασφάλεια. Εκτός από την ευκολία εφαρμογής του που τον έχει κάνει πολύ δημοφιλή, είναι μια γρήγορη, άμεση και ανώδυνη τεχνική με εξαιρετικά αποτελέσματα. Χρησιμοποιείται σε οξείς μυοσκελετικούς πόνους αλλά και με μεγάλη επιτυχία σε ψυχοσωματικά προβλήματα, στην απώλεια βάρους και τον έλεγχο της όρεξης, το άγχος και την αυπνία καθώς και στις εξαρτήσεις (κάπνισμα, αλκοόλ κά).
Αφήνοντας ημιμόνιμες βελόνες στο αυτί (σπόροι – πολύ μικρές βελόνες που στερεώνονται με μικρά διάφανα αυτοκόλλητα) με σκοπό το συνεχή ερεθισμό του σημείου, το αποτέλεσμα της θεραπείας μας κρατάει περισσότερο.